Welkom bij

Proost

Zierikzee

Een wereld vol

Wijnen

Uit alle landen

Een fijne selectie

Whisky's

Verkrijgbaar in de winkel

Een bijzonder speciaal

Bieren

Assortiment

Het verhaal

achter

Trappistenbier

Weet jij
wat Trappistenbier is?

Je ziet de term vast regelmatig voorbij komen... Trappistenbier! Maar wat is dat nou eigenlijk? Sander legt het graag uit.

“De wereld telt op het moment 13 trappistenbieren, waarvan er 10 het officiële ‘ATP-Logo’ (Authentic Trappist Product) mogen dragen. Zo’n ATP-logo krijgt het bier niet zomaar. Hiervoor moet het aan drie criteria voldoen. Zo moet het bier binnen de kloostermuren worden gebrouwen. Het bier moet worden gebrouwen door, of onder toezicht van de monniken en tot slot zijn de opbrengsten voorbestemd aan de behoeften van het klooster. Geld dat overblijft, wordt geschonken aan goede doelen. Voldoet het bier niet aan deze eisen? Dan heeft het dus geen recht op het ATP-logo. Dat is het geval bij 2 van de 13 trappistenbieren, deze worden onder licentie van het klooster ergens anders gebrouwen. Daardoor mogen ze geen ATP-logo dragen.”

Klooster
“Ons land kent twee Trappistenkloosters. Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot, bekend van La Trappe, dat al sinds 1884 wordt gebrouwen! Het tweede Trappistenklooster, Abdij Maria Toevlucht, bevindt zich in Zundert, bekend van…. Zundert. Maria Toevlucht is in tegenstelling tot Koningshoeven nog relatief nieuw in het Trappistenbier, zij brouwen namelijk nog maar sinds 2011 hun bieren.

Wist je trouwens dat er nog veel meer Trappistproducten zijn? Bijvoorbeeld kaas, honing, mosterd, koekjes en chocola. Ook deze producten mogen een ATP-logo hebben, mits ze uiteraard aan de eisen voldoen zoals die voor het bier gelden.”Nieuws Updates?

Abonneer op onze nieuwsbrief om maandelijks nieuws, updates, speciale aanbiedingen en exclusieve kortingen te ontvangen.