Jasper's

Winter
Stoofpot

Met recept!

Welkom bij

Proost

Zierikzee

Een wereld vol

Wijnen

Uit alle landen

Een fijne selectie

Whisky's

Verkrijgbaar in de winkel

Een bijzonder speciaal

Bieren

Assortiment

Jasper's

Winter

Stoofpot

Jasper's
Winterstoofpot!

Jasper heeft een heerlijke winterstoofpot gemaakt met Sint Bernardus Abt 12. Hij heeft het recept uitgewerkt om thuis te maken op het fornuis of op de houtskool barbecue. We snappen dat je van dit recept (scrol naar beneden) best trek krijgt, daarom is onze ‘Proost friet’ nu tijdelijk een heerlijke friet stoofvlees met deze winterstoofpot, gemaakt door Jasper.

Bij een mooie stoofschotel hoort natuurlijk een passende wijn. Neem bijvoorbeeld een Crozes Hermitage van het wijnhuis Ogier. Een klassieke Rhône wijn met een dieprode kleur. Aangename tonen van frambozen en zwarte bessen met iets van kruiden en leer. Stevige body en mooi in balans met zijdezachte tannines en een lange afdronk. Of probeer een heerlijke Cabernet Sauvignon Gran Reserva van ons nieuwe wijnhuis Santa Rita uit Chili. De Cabernet Sauvignon is diep robijnrood van kleur. Aroma’s van zwart en rood fruit zoals zwarte bessen, bosbessen en kersen gecombineerd met tonen van kruiden. Ontdek deze Cabernet Sauvignon met rijpe tannines en een lange, aanhoudende afdronk. Beide wijnen komen goed tot hun recht bij kruidige en winterse gerechten. Maar denk ook aan een lekkere La Trappe Bockbier. Een nagistend, volmoutig meergranenbier. Lekker kruidig, licht bitter en zoethout in de afdronk.

Daar hoort natuurlijk een mooie afsluiter bij. Kies dan voor een glaasje Rivesaltes Grenat Rouge van het wijnhuis Cazes. Vanaf de oogst van 2003 is de wijn biologisch gekwalificeerd. Een heerlijke dessert wijn die fantastisch past bij sorbets met rood fruit, aardbeien, maar ook bij chocolade desserts. Of neem de Muscat de Rivesaltes Blanc. Serveer de wijn bij desserts met wit fruit en vanille. Tevens erg lekker bij blauwschimmelkazen.

Na dit heerlijke diner vervolgen we de avond in onze luie stoel met een mooie Highland Park 12 jaar. Deze Schotse single malt van het eiland Orkney. De whisky bevat alles wat je op een gezellige winteravond nodig hebt, zoals sinaasappel, gebrande honing en winterse kruiden. De medium rokerige afdronk maakt deze single malt tot een perfecte finish van een nog perfectere avond.


Eet smakelijk en Proost!


Het Recept:


Ingrediënten:

  • 1,5 kg runderriblappen
  • 2 grote zoete uien
  • 1 teentje knoflook
  • 4 laurierblaadjes
  • takjes tijm
  • kruidnagels
  • 50 ml olijfolie
  • 100 g boter
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 2 el scherpe mosterd
  • 2 flesjes Sint Bernardus Abt 12
  • 3 el appelstroop
  • ½ el natuur- of dragonazijn

Voorbereiding:

  • Snijd het rundvlees in blokjes van 2-3 centimeter en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
  • Pel de zoete uien en de knoflook.
  • Snijd de uien in kwarten en hak het teentje knoflook fijn.
  • Maak een bouquet garni door de laurierblaadjes en de takjes tijm met een stuk keukentouw aan elkaar te binden. Zorg voor een lang uiteinde van het touw zodat je het bouquet garni er na gebruik makkelijk uit kunt vissen.
  • Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes.
  • Plaats de pan alvast op het fornuis op middelhoog vuur.

Bereiding: (fornuis)

  • Schenk de olijfolie in de pan en voeg de boter toe. Wacht tot deze heet is en voeg het vlees toe.
  • Braad het vlees rondom aan tot het mooi bruin is.
  • Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze, terwijl je af en toe roert, enkele minuten mee.
  • Leg de bouquet garni in de pan en bind het uiteinde aan het handvat van de pan.
  • Blus het vlees af met de flesjes Sint Bernardus Abt 12.
  • Voeg de mosterd toe en kruimel de ontbijtkoek erbij in de pan.
  • Sluit de deksel van pan en breng de temperatuur laag, zodat hij net pruttelt.
  • Laat het geheel nu ongeveer 3 uur zachtjes stoven.
  • Afhankelijk van de kwaliteit van het vlees kan het iets korter duren voordat het vlees zacht is.
  • Meng als het vlees zacht in de appelstroop door de stoofpot.
  • Vis de bouquet garni eruit en roer de azijn erdoor.
  • Sluit de deksel van de pan en laat de stoofpot nog 15 minuten stoven.
  • Serveer het stoofpotje met friet.

Bereiding: (barbecue of Kamado, met gietijzeren pan met deksel en een hitteschild)

  • Steek de houtskool in de barbecue aan en verwarm deze, indirect met het hitteschild en het barbecuerooster tot 250 °C.
  • Bak het vlees aan op het barbecuerooster, in plaats van in de pan, en snij het daarna in blokjes van 2-3 cm.
  • Temperatuur omlaag brengen voor het pruttelen, is naar 100 graden.
  • Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze, terwijl je af en toe roert, enkele minuten mee.
  • Leg de bouquet garni in de pan en bind het uiteinde aan het handvat van de pan.
  • Blus het vlees af met de flesjes Sint Bernardus Abt 12.
  • Voeg de mosterd toe en kruimel de ontbijtkoek erbij in de pan.
  • Sluit de deksel van pan en breng de temperatuur laag, zodat hij net pruttelt.
  • Laat het geheel nu ongeveer 3 uur zachtjes stoven.
  • Afhankelijk van de kwaliteit van het vlees kan het iets korter duren voordat het vlees zacht is.
  • Meng als het vlees zacht in de appelstroop door de stoofpot.
  • Vis de bouquet garni eruit en roer de azijn erdoor.
  • Sluit de deksel van de pan en laat de stoofpot nog 15 minuten stoven.
  • Sluit na elke handeling de deksel van de barbecue.
  • Serveer het stoofpotje met friet.


Nieuws Updates?

Abonneer op onze nieuwsbrief om maandelijks nieuws, updates, speciale aanbiedingen en exclusieve kortingen te ontvangen.