Welkom bij

Proost

Zierikzee

Een wereld vol

Wijnen

Uit alle landen

Een fijne selectie

Whisky's

Verkrijgbaar in de winkel

Een bijzonder speciaal

Bieren

Assortiment

Nady's

Wijnreis

Languedoc-Roussillon

Nady's Wijnreis - Languedoc-Roussillon

Nu gaan we naar het zuiden, de Languedoc-Roussillon, het grootste wijngebied van Frankrijk. Dit wordt vaak als 1 gezien, maar het zijn echt 2 verschillende gebieden ook al liggen ze tegen elkaar aan. Roussillon ligt tegen Spanje aan en tot de 17e eeuw behoorde dit ook nog tot Spanje. Door de aanleg van spoorlijnen in de 19e eeuw werd massaproductie gestimuleerd, omdat er vanuit Parijs een grote vraag was naar simpele, maar volle en stevige wijnen. Omdat ze er destijds dezelfde wijn produceerde werd het als 1 gebied gezien en toen ‘Midi’ genoemd. Door de opkomst van de ‘nieuwe wijnlanden’ heeft de Languedoc-Roussillon in 2006 een samenwerkingsverband in het leven geroepen: ‘Sud de France’. Deze term is ook terug te vinden op wijnflessen. Dit om de kwaliteit van de wijn te verbeteren en zich te herpositioneren op de wijnmarkt. Het mag duidelijk zijn dat dit gebied erg zonnig is, zelfs gemiddeld 2500 zonuren per jaar. Daarnaast valt er maar heel weinig regen. Ter vergelijking, in het warme 2019 had Vlissingen 2064 zonuren en daarmee was dit het op twee na zonnigste jaar ooit gemeten in Nederland. Beide gebieden staan ook bekend om de VDN oftewel Vin Doux Naturel, dit zijn wijnen waarbij de alcoholische gisting is gestopt door het toevoegen van pure alcohol. Dat mag alleen gebeuren als de wijn op dat moment een alcoholpercentage heeft van 14%. Het is versterkte wijn en staat beter bekend als dessertwijn. Er zijn 11 herkomstbenamingen uit Frankrijk voor deze wijnen waarvan er 9 uit de Languedoc-Roussillon komen en de andere 2 uit de Rhône.

Deze keer heb ik weer voor een witte en rode wijn gekozen: De Luc Pirlet Chardonnay Classique voor €5,99 per fles van 75 cl. welke wij zelf importeren. Wat een frisse wijn, een prettige doordrinker met een fruitige en volle smaak. Heerlijk bij vis, maar ook erg lekker als aperitief.

En de Laurent Miquel Solas Syrah Grenache Reserve voor €9,99 per fles van 75 cl. Deze rode wijn heeft 6 maanden grijpt op eikenhouten vaten. Het is een volle, wat krachtige, rode wijn. Ik proef veel fruit met daarna een zachte en lange afdronk. Deze wijn zou ik drinken bij een lekker stukje vlees. Genieten!Nieuws Updates?

Abonneer op onze nieuwsbrief om maandelijks nieuws, updates, speciale aanbiedingen en exclusieve kortingen te ontvangen.