Welkom bij

Proost

Zierikzee

Een wereld vol

Wijnen

Uit alle landen

Een fijne selectie

Whisky's

Verkrijgbaar in de winkel

Een bijzonder speciaal

Bieren

Assortiment

Nady's

Wijnreis

Bordeaux

Nady's Wijnreis - Bordeaux

Bordeaux is denk ik wel bij iedereen bekend, het is een begrip. Het is 1 van de grootste wijngebieden van Frankrijk en bovendien het bekendste wijngebied ter wereld. Volgens mij denkt iedereen wel aan wijn als je het over dit gebied hebt. Het ligt in het zuidwesten van Frankrijk en bijna alle wijnen zijn hier een blend, dus gemaakt van meerdere druifsoorten. Het heeft een enorm rijke geschiedenis, zo had dit gebied bijvoorbeeld van 1214 tot 1776 het privilege op export. De wijnen uit het achterland mochten pas na 11 november worden verscheept. En na die tijd was er maar weinig activiteit meer in de haven en zo werd er eigenlijk geen andere wijn meer verscheept en verkocht. Zo hebben de wijnen uit de Bordeaux zich door de eeuwen heen kunnen ontwikkelen. 90% is beplant met blauwe druivenrassen en maar 10% met witte druivenrassen, dat maakt Bordeaux dus ook zo bekend om vooral de rode wijnen. Maar waar ze ook zeker om bekend staan is de dessertwijn. De druiven worden aangetast met pourriture noble, dit is een schimmel die druiven zo aantast dat ze indrogen en zeer geconcentreerd zijn, ook wel Botrytis cinerea genoemd. En hier wordt mijn aandacht gelijk getrokken, zoet. Daarom heb ik ook zeker voor een dessertwijn gekozen, daar vertel ik hieronder meer over. Het gematigd zeeklimaat met; milde winters, genoeg neerslag in de lente en warme zomers, zorgt voor milde en subtiele wijnen. En dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ik dacht altijd dat er veel wat zwaardere, en bovendien dure wijnen uit de Bordeaux komen. Niets is minder waar, natuurlijk komen er ook heel dure wijnen vandaan, maar zeker ook betaalbare wijnen.

Ik heb een rode wijn uit de Bergerac gekozen, dit gebied ligt tegen Bordeaux aan en het klimaat en de bodem zijn hetzelfde. Het is de La Pélissière Rouge gemaakt van de klassieke Bordeaux druivenrassen: Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon van €6,99 per fles 75 cl. Deze rode wijn vind ik erg zacht en fruitig, smaakvol en zeer aangenaam. Je proeft het rijpe fruit wat deze wijn een heel soepel en zacht karakter geeft, heerlijk om zo te drinken.

En natuurlijk heb ik ook gekozen voor een dessertwijn uit hét gebied van Bordeaux voor dessertwijnen: Sauternes namelijk de Chateau Coutet Sauternes van €69,99 per fles 75 cl. En wauw wat is het bijzonder om dit te mogen proeven en de smaak is al net zo bijzonder: niet mierzoet maar wel vol, rijk en een fris bittertje. Ik proef rozijnen, honing en vanille. Wat een prachtige samenstelling. Ik heb er gelijk wat marsepein en chocolade bij gepakt, 1 woord: genieten!


Eind februari de tweede bestemming... Bourgogne

Terug


Nieuws Updates?

Abonneer op onze nieuwsbrief om maandelijks nieuws, updates, speciale aanbiedingen en exclusieve kortingen te ontvangen.