Welkom bij

Proost

Zierikzee

Een wereld vol

Wijnen

Uit alle landen

Een fijne selectie

Whisky's

Verkrijgbaar in de winkel

Een bijzonder speciaal

Bieren

Assortiment

Nady's

Wijnreis

Elzas

Nady's Wijnreis - Elzas

We zijn nog steeds in Frankrijk en dit keer gaat het over de Elzas, ook wel bekend als Alsace. Dit gebied ligt in het oosten tegen de Duitse grens aan en heeft hiervan ook veel invloeden door het roerige verleden met periodes van Duitse bezetting. Dit is terug te vinden in de dorpen, te horen in de spraak en te proeven in de wijnen. Ondanks de noordelijke ligging is het er uitermate geschikt voor wijnbouw door de bescherming van de Vogezen en de Duitse wouden tegen regen en kou. En daarbij een zonnig klimaat met lange zomers. Elzas is bekend om de witte kwaliteitswijnen en ongeveer 90% is beplant met witte druivenrassen. Er worden bijna alleen maar cépagewijnen gemaakt, dus wijnen gemaakt van één druivenras. Het gebied is ook als eerste in de wereld begonnen met het vermelden van het gebruikte druivenras op de etiketten. Ze hebben zelfs zogeheten nobele of edele druivenrassen in dit gebied, namelijk: Riesling, Muscat, Gewürztraminer en Pinot Gris. Daarnaast is de Pinot Blanc ook erg belangrijk voor dit gebied en komt de Crémant d’Alsace hier vandaan, een mousserende wijn. Pinot Noir is het enige aangeplante blauwe druivenras in de Elzas en deze staan bekend om het bijzonder fruitige karakter.

Ik heb deze keer gekozen voor één van de bekende witte wijnen, een Wolfberger Pinot Blanc van €8,99 per fles van 75 cl. Een leuk weetje is de bijzondere manier waarop deze wijnboer aan zijn naam is gekomen. Tot de 19e eeuw kwamen er wolven voor in Frankrijk en in de Wolfberger legende trainde de boer de wolf om zijn druivenranken te beschermen tegen de wilde zwijnen die veel schade konden aanbrengen in de wijngaarden. De wijnboer kreeg de naam Wolfberger, wat ‘wolvenherder’ betekent. Terug naar de smaak van deze wijn: ik ruik al gelijk dat deze wijn heel bloemig is. Hij smaakt geweldig, vol, veel fruit maar ook erg soepel en wat bloemig. Zeker een aanrader!


Eind april de vijfde bestemming... Languedoc-Roussillon

Terug


Nieuws Updates?

Abonneer op onze nieuwsbrief om maandelijks nieuws, updates, speciale aanbiedingen en exclusieve kortingen te ontvangen.