Whiskyreis

Highland Park

Orkney

Welkom bij

Proost

Zierikzee

Een wereld vol

Wijnen

Uit alle landen

Een fijne selectie

Whisky's

Verkrijgbaar in de winkel

Een bijzonder speciaal

Bieren

Assortiment

Whiskyreis

Highland Park

naar Orkney

Whiskyreis
naar Highland Park

Erikjan is op reis geweest om de Highland Park Distilleerderij te bezoeken. Lees hieronder zijn interessante verhaal.

Op uitnodiging van Maxxium Benelux ben ik met nog 9 andere collega slijters uitgenodigd om de Highland Park Distilleerderij te bezoeken op het eiland Orkney. Na een lange reis vanuit Schiphol, met een tussenstop op Aberdeen, kwamen we aan op het Mainland, zoals de lokale bewoners het eiland noemen. Orkney is het grootste eiland van de in totaal 70 eilanden. Met 22.000 inwoners is Kirkwall de hoofdstad met 9.000 inwoners en verder zijn er nog wat kleine dorpjes en wat losse huizen op het eiland. Bomen bestaan hier niet. Dat komt omdat er altijd veel wind staat en de bomen kapot waaien.


Het hotel bevindt zich aan de haven met een geweldig uitzicht op het water wat een geweldig uitzicht had in de morgen. (Als uitzondering regende het niet). De bar was goed voorzien van alle denkbare bottelingen van Highland Park met als hoogtepunt de 50 jaar oude botteling. Deze kon worden gedronken voor slechts € 999,99. Dit hebben we helaas over moeten slaan. Na een stevig ontbijt werden we uitgenodigd voor een rondrit over het eiland. We hebben de turfvelden bezocht en hier werd ons verteld dat de diepste lagen “slechts” 4000 jaar oud zijn. Op het vaste land bestaan de onderste lagen uit turf van wel 10.000 jaar oud. De turf op het eiland bestaat uit voornamelijk heide, zodat dit ook terug komt in de whisky. Met dit in ons achterhoofd hebben we dat uiteraard getest en het is inderdaad ook waar. De heide achtige honing in de afdronk is duidelijk aanwezig en samen met het vleugje rook hebben we een perfecte single malt whisky.


Onze gids John is duidelijk geïnspireerd door de Vikingen. Met zijn baard in een vlecht en het platte Schotse accent heeft hij ons veel over de geschiedenis van het eiland verteld. Na een gezellige lunch was het tijd om de distilleerderij te bezoeken. De distilleerderij was net weer geopend. Door een ongeluk met een vrachtwagen is een gedeelte van het gebouw ingestort en moest alles 6 maanden dicht voor renoveren.De distilleerderij heeft 12 wash stills van elk 30.000 liter en 4 distilleer ketels. 2 voor de eerste distillatie. Dit wordt de Low wine genoemd met een alcohol percentage van 20%. De 2 volgende ketels zorgen voor de new spirit van ongeveer 70% alcohol en dit wordt in vaten van Amerikaans en Europees eiken gelagerd. De distilleerderij heeft 23 warehouses met ongeveer 46.000 vaten op voorraad. Om bijvoorbeeld de 12 jaar oude whisky te maken worden voor elke batch ongeveer 150 casks gebruikt. Deze wordt afgevuld in Glasgow. Verder hebben we nog mogen genieten van een 18 en een 21 jaar oude Highland Park. De 18 jaar oude bestaat uit 80% Spaans eiken en 20% Amerikaans eiken vaten. De 21 jaar oude wordt samengesteld uit 3 ex first fill hogsheads, 5 boubon barrels en 6 refill butts. Na een leerzame en gezellige rondleiding zijn we terug gewandeld naar het hotel waar we van nog een aantal mooie versnaperingen en een heerlijk diner.

De volgende ochtend op weg terug naar Nederland, waar we op het vliegveld afscheid hebben genomen en weer volop plannen gemaakt voor een volgend whisky avontuur.


Nieuws Updates?

Abonneer op onze nieuwsbrief om maandelijks nieuws, updates, speciale aanbiedingen en exclusieve kortingen te ontvangen.