Whiskyreis

Glenfiddich & Balvenie distillerie

Schotland

Welkom bij

Proost

Zierikzee

Een wereld vol

Wijnen

Uit alle landen

Een fijne selectie

Whisky's

Verkrijgbaar in de winkel

Een bijzonder speciaal

Bieren

Assortiment

Whiskyreis

Glenfiddich & Balvenie distilleries

Schotland

Whiskyreis
naar Schotland

Erikjan is op whiskyreis geweest naar Schotland. Lees hieronder zijn verhaal.

“Dinsdag 17 januari mocht ik met 15 collega slijters mee naar Schotland om daar de Glenfiddich en Balvenie distilleries te bezoeken onder leiding van Tony van Rooijen, de Whisky Ambassadeur van deze twee mooie whisky’s. Na een vlucht van anderhalf uur zijn we aangekomen op het vliegveld van Aberdeen. Hier werden we opgewacht door onze chauffeur Christine die ons de waanzinnige omgeving liet zien.

We passeerden een groot aantal distilleerderijen. Bijna ieder dorpje heeft zijn eigen distilleerderij. Een prachtige omgeving met veel sneeuw, wat de vorige nacht was gevallen, maakte het landschap nog mooier dan het al is. Inchecken bij het Graigellachie Hotel in het dorp en hop, gelijk door naar voor een stevige wandeling in de sneeuw naar de wereldberoemde Spey Bridge die over de Spey rivier loopt.

Hier werden we verrast met een speciale 15 jaar oude Glenfiddich gebotteld op cask strength. Even later vervolgden we onze weg naar het ook al net zo beroemde café “Highlander Inn”, waar we heerlijk hebben gegeten en konden genieten van een gigantisch assortiment aan single malt whisky’s. Je begrijpt wel dat het ons aan niets ontbrak!


De volgende morgen gingen we richting Glenfiddich waar we een rondleiding kregen van James Roberts, de archivist van Glenfiddich en Balvenie. Een leuk feitje is dat Glenfiddich en Balvenie naast elkaar op hetzelfde terrein gevestigd zijn en dezelfde eigenaar hebben. Het zijn echter twee zeer verschillende distilleerderijen. Zo komen er bij Glenfiddich per dag 6 vrachtwagens aan met gerst die in totaal een gewicht hebben van 180.000 kg, hebben ze 48 washbacks van elk 40.000 liter waar het beslag wordt gemaakt voor het destilleren en in totaal 43 distilleerketels waar ze per jaar 24 miljoen liters pure alcohol maken. Hun motto is dat in ieder huis en iedere kroeg een fles Glenfiddich moet staan.
Bij Balvenie wordt het allemaal veel ambachtelijker gedaan en in veel kleinere hoeveelheden. Ze hebben een eigen maltvloer en maken slechts een fractie van de hoeveelheden die ze bij Glenfiddich maken.

Een bezoekje aan de ruïnes van Balvenie Castle hoort er natuurlijk ook bij en even langs de Robbie Dhu. Dit is de bron waar het water van de beide distilleerderijen wordt gewonnen, superleuk om te zien en te beleven. Al met al een hele leuke trip waar we nog lang van zullen genieten!


Bekijk hieronder nog een leuk filmpje van de Glenfiddich distilleerderij.Nieuws Updates?

Abonneer op onze nieuwsbrief om maandelijks nieuws, updates, speciale aanbiedingen en exclusieve kortingen te ontvangen.